Wijn van de week

december 15, 2020by Geoffrey

La Tranchée, Domaine Yoyo

Wijn van de week, wijnen van de week, wijnhuis van de…

Ik kan het gewoon niet bij één wijntje houden, nee onzin. De schoonheid van dit wijnhuis zou je teniet doen door alleen over één wijn te schrijven. Maar laten we deze La Tranchée eens als leidraad nemen.

2000 flessen per hectare

Terug naar 2013 toen we voor het eerst, via-via bij Laurence Manya Krief oftewel Domaine Yoyo terecht kwamen. Prachtige elegante en zeker niet overrijpe wijnen, en dat is niet makkelijk in het achterland van Banyuls. Laurence werkt op haar bijna onbegaanbare steile wijnhellingen met paard en ezel, oh ja en één gemotoriseerde ploeg. Met acht hectare heb je natuurlijk niet heel veel nodig, maar een werk dat er in gaat zitten om zoiets prachtigs te maken dat is bijna ondenkbaar. Zeker als je je realiseert dat al dat werk gedaan wordt voor zo’n 2000 flessen per hectare, neem van me aan dat is echt heel weinig.

Maar wat een elegant geweld, 100% grenache noir voor mij de pinot noir van het zuiden, even fragiel, even complex en even herkenbaar aan zijn vaak lichte kleur. Deze grenache wordt als hele tros vergist volgens de ‘macération carbonique’. De titel natuurwijn heb ik al een tijdje achter me gelaten maar als ik er één moest benoemen als natuurwijn, dan is het wel deze super zuivere wijn.

Dit kan alleen een vrouw maken

Tabak, leer, gekonfijte bramen, vijgen, een lichte vluchtigheid en een hint van balsamico azijn met dat typische pepertje, pepermunt, wat een wonder. Als je je neus hier in steekt, dan moet je wel proeven. Wat een fijnheid, wat een structuur, wat een blijdschap, dit kan alleen een vrouw maken. Prachtige zuren zo mooi in balans, tannines zo waanzinnig aanwezig en toch ook weer niet. Rijpheid, onrijpheid, zuren, zwoel, complex en licht alles tegelijkertijd.

Velen durven zich niet te wagen aan een wijn van Yoyo, Hof aan Zee wel zij schenken een andere cuvée, Chime’R net zo prachtig als dit, gewoon in hun menu bij het hoofdgerecht. Hulde!
Wil je hiervan genieten boek een huisje, geniet van het menu en geniet van de prachtige wijnen, onder andere van Domaine Yoyo.

Omdat iedereen moet kunnen genieten van deze prachtige wijnen, bieden we deze dit jaar nog de wijnen van Domaine Yoyo en Foulards Rouges (ja, ze zijn gelieerd aan elkaar) aan met 10% korting, opsturen kan natuurlijk ook!

Ook deze week kun je een nieuwe wijnbox met huiswijnen verwachten en rond 15 december presenteren we twee wijnboxen speciaal voor de feestdagen.