Wijn van de week

februari 18, 2021by Geoffrey

Juste Wijnkoperij, Middelburg, Wijn van de week, Domaine de Malavieille, Zeeland

Alliance Blanc, Domaine de Malavieille

Soms wil je gewoon even terug naar af…

We proeven best een hoop wijnen, wat heerlijk is en ook nodig is om elke week weer te bepalen of we wel de juiste keuze maken. Soms komen we erachter dat we moeten veranderen van wijnen omdat er in de loop van de tijd een beter alternatief is gekomen. Maar gelukkig, vaak genoeg wordt onze eerste indruk bevestigd en zijn we maar al te blij met de keuzes uit het verleden. Zo ook bij deze Alliance Blanc.

Roussanne & grenache blanc
Roussanne, viognier & grenache blanc zijn de druiven waar deze wijn van gemaakt is en zeker twee daarvan vind ik super interessant. Viognier is voor mij de minder belangrijke druif in deze mengeling, zeker op dit moment waar hij nog vrij bloemig is en zelfs dominant aanwezig kan zijn. Wat niet betekent dat viognier geen toegevoegde waarde heeft, nee daar is de wijnmaakster veel te ervaren voor. Viognier zal naarmate de wijn gaat ouderen zorgen voor evenwicht tussen kracht en oxidatie in de wijn.
Roussanne en grenache blanc zijn voor mij de echte interessante druiven, het florale en de rijke elegantie van de roussanne met het bijna bombastische van grenache blanc, allebei met die typische bittere amandel aroma’s die je in bijna geen andere wijn vindt.

De proef op de som:
Die aroma’s zijn zo heerlijk typisch, bitterkoekjes, perzik, bloesem en drop. Echt als geen andere wijnsoort, worden hier deze aroma’s nog aangevuld met een lichte oxidatieve petroleum toets die je vaker ziet bij garnacha blanca uit Spanje. Totaal niet storend trouwens. Met een mooie minerale neus afkomstig van de vulkanische bodem waar de druiven op staan.
In de mond is het één en al spanning, kracht, zwoelheid, oxidatie en een bom aan zuren die totaal ingepakt zijn. Ik zal zeker niet beweren dat het een glas voor iedereen is, maar durf je je hieraan te wagen dan krijg je zoveel plezier terug.

Zo’n wijn komt het beste tot zijn recht waar de meeste witte het niet meer redden en waar de meeste rode te hard of krachtig zijn. Denk aan: toast champignons, kalfszwezerik, vol-au-vent, …

Geniet ervan, als je durft!