Wijn van de week

november 19, 2020by Geoffrey


Dinâmica D.N.M.C. Filipa Pato & William Wouters

Heerlijk verfrissend wit uit DE baga-streek van Portugal.

Bairrada, gelegen in het centrum van Portugal is de streek als het gaat om de rode baga-wijnen. Een streek met een zeer lange wijnbouw geschiedenis die terug gaat tot de tiende eeuw. Deze lange geschiedenis werd in de de achttiende eeuw onderbroken toen er in 1756 strenge regels werden opgelegd voor het produceren van Port. Alle stokken in de Bairrada moesten worden gerooid en pas laat in de negentiende eeuw, werd er opnieuw aangeplant. Nu voornamelijk voor schuimwijnen waar het koele klimaat in deze streek zeer geschikt voor is. Met zo’n tweeduizend wijnbouwers is de Bairrada een totaal versnipperde streek, waardoor de opleving van de wijnbouw ook tot laat in de twintigste eeuw heeft moeten wachten. Juist door deze versnippering zag Filipa Pato haar kans schoon.

Without makeup

Vanuit haar ervaring in Bordeaux, Argentinië en Australië en een fascinatie voor de verschillende wijngaarden in de streek waar haar vader, legende Luis Pato, al jaren wijn maakte. Is Filipa, in plaats van eigen wijngaarden te kopen, in gesprek geraakt met kleine wijndomeinen. Domeinen die door hun beperkte grootte vaak geen wijn produceerden maar hun druiven aan de coöperatie verkochten. Filipa heeft hun overtuigd volgens haar ervaren visie te gaan werken, zodat zij nu van deze druiven haar wijnen ‘Without Makeup’ kan maken.

Zinnenprikkelend

Deze Dinâmica is ook ontstaan vanuit haar filosofie, arinto & bical van verschillende wijngaarden geven gewoon meer complexiteit, aldus Filipa en ik geef haar geen ongelijk. Al die verschillende plekken in de valleien en heuvels van de Bairrada, de invloed van de Atlantische oceaan, de biodiversiteit, allemaal apart vergist en later met precisie gemengd levert deze heerlijke wijn op. De licht gele kleur met een lichte groene schijn verraad misschien al enigszins de fijnmazigheid en elegantie van deze wijn. De aroma’s van peer, typisch voor de bical, zijn van zo’n zuiverheid dat ze me doen denken aan een Poire William van Stahlemuhle, nog zo’n godendrank. Limoen, groene appel, kamperfoelie & mandarijn vervolledigen de heerlijke neus.

Verwacht geen expressief mondvullend glas wijn, maar eerder een spannende, complexe, zinnenprikkelende, bijna discrete wijn met een afdronk van formaat. Zoiets zuivers als dit kan en mag je alleen serveren bij super mooie ingrediënten, Zeeuwse oesters, salades overgoten met heerlijke olijfolie. Verwen jezelf eens met prachtige sushi van Restaurant Meliefste of ga toch voor oesters en Kingfish bij Scherp.