Wijn van de week

februari 4, 2021by Geoffrey

Juste Wijnkoperij, Middelburg, wijn, wijnimport, horeca, Walcheren, Zeeland

 

Régnié Grain & Granit, Jean Paul & Charly Thévenet

Het is nog steeds winter, maar zeker in de huidige situatie kijken we graag uit naar iets zonnigs. Daarom een wijn die nog goed bij dit winterse weer past maar onze gedachte alvast naar een heerlijke zonnige lente brengt.

Gamay
Je zou kunnen zeggen gamay in zijn meest pure vorm en dat is het ook zeker, maar daarin is de familie Thévenet gelukkig niet de enige. Wat we hier in het glas hebben is buitenom een loepzuiver glas ook nog eens zeer geconcentreerd. En juist dat gaf mij de doorslag, deze Régnié te kiezen als wijn van deze week.

In ’t zuiden van de Beaujolais liggen zowel Morgon als Régnié met als summum de graniete bodem van de Côte du Py die behoort bij de appellatie van Morgon. De Régnié van Charly Thévenet komt van een wijngaard met zeer oude stokken, die net zoals de naburige druiven van de Côte du Py, ook op graniet staan. De leeftijd van de stokken en de bodem samen, zorgen voor de ultieme combinatie van kracht en verfijning.

Kruidigheid en rijpheid
Onmiskenbare perendrups in neus, de afwezigheid van de snoepbanaantjes, zo bekend in menig Beaujolais doet mij meer vreugde aan dan dat ik deze mis. Laurierdrop, potloodslijpsel maar ook die typische frisse aroma’s van bosaardbeien en framboos geven deze wijn samen de complexiteit die we willen.
Zo snel je een slok neemt, direct een mond vol donker fruit vol met volwassen zuren. Soepel verandert deze smaak in heerlijke evenwichtige tannines, die de wijn een duidelijke maar meer dan aangename structuur en lengte geven. Een structuur vol met kruidigheid en rijpheid die je doen vergeten dat je hier nog met een Beaujolais te maken.

Wordt het in februari nog winter of zitten we op het einde van de maand al in het zonnetje? Mij laat het nu nog even koud, met dit waanzinnige glas wijn!